Jak być na diecie aby nie stracić zdrowia?

Osoby układające dietę na własną rękę często nie kończą najlepiej, ponieważ zaczyna się kruszyć ich zdrowie. Dzieje się tak dlatego, ponieważ samodzielnie skomponowana dieta okazuje się być niekompletna i nie zaspokajać wszystkich potrzeb naszego organizmu. Również po bardzo restrykcyjnej diecie organizm jest wygłodniały, dlatego szybko możemy wpaść w niebezpieczny efekt jo-jo. Długotrwałe stosowanie diet będzie także obniżać naszą odporność, co ma bardzo negatywne konsekwencje zdrowotne. Czy istnieje zatem coś takiego jak bezpieczne odchudzanie?

Jak odchudzać się bezpiecznie?

Najlepszym rozwiązaniem jest udanie się do dietetyka i poproszenie o profesjonalną dietę. Dobry dietetyk przed ułożeniem diety poprosi Cię o wykonanie podstawowych badań. Będzie to morfologia (czyli badanie krwi), badanie moczu oraz często także badanie nazywane krzywą cukrową. To badanie pozwoli ocenić, czy istnieje ryzyko zachorowania na cukrzycę, a także pomoże stwierdzić czy chorujesz na insulio-oporność lub inne schorzenia utrudniające zrzucenie zbędnych kilogramów.

Jakich błędów unikać w czasie odchudzania?

Zadbaj o odstępy między posiłkami. W ten sposób poziom cukru w Twoim organizmie będzie mniej więcej stały i nie będzie ulegać drastycznym spadkom. Takie spadki później powodują napady głodu, przez które jest bardzo trudno schudnąć, bowiem ich powstrzymanie wymaga ogromnych nakładów silnej woli. Jeśli odstępy między Twoimi posiłkami będą regularne, wówczas cukier nie będzie spadać i wilczy głód przestanie się pojawiać. Odpowiednią ilością posiłków jest około pięć posiłków dziennie. Może być ich nieco więcej, jednak wówczas posiłki powinny być mniejsze, abyśmy się nie przejadali. Warto jest pozwolić sobie na uczucie lekkiego głodu i nie najadać się do syta, aby nadmiernie nie obciążać jelit oraz żołądka. W innym wypadku możemy zacząć być senni i zmęczeni, co utrudni nam codzienne funkcjonowanie oraz podejmowanie aktywności fizycznej, która także jest potrzebna w czasie diety.