Desery to dla wielu z nas nieodłączny element każdego posiłku. Kto z nas nie lubi poczęstować się czymś słodkim w ciągu dnia?! Jednak, takie przekąski jak słodycze czy ciasta często kryją w sobie dużo kalorii i glutenu. Dlatego też, warto znać kilka przepisów na smaczne, pożywne i zdrowe desery.
- Przepisy na zdrowe i pożywne desery.
Dzięki nim, możesz zaspokoić swoją ochotę na coś słodkiego, nie obciążając swojego organizmu dodatkowymi kaloriami. Przepisy na zdrowe desery powinny składać się z sezonowych owoców, miodu, daktyli, orzechów oraz ciemnych czekoladek. Słodycze bez glutenu, dodatku cukru i sztucznych barwników to dobra alternatywa dla klasycznych deserek.
- Przepisy na deser z daktyli.
Daktyle to zdrowa alternatywa dla cukru. Są źródłem błonnika, witamin i minerałów. Z daktyli można przygotować wiele słodkich przekąsek. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na przepyszne desery z daktyli:
-
Ciasto daktylowe – ciasto na bazie puree z daktyli, masy migdałowej i orzechowej oraz mąki kokosowej. Ciasto to pozbawione jest glutenu, cukru i laktozy.
-
Kuleczki daktylowe – drobne i słodkie kulki powstałe ze zmielonych daktyli i orzechów.
-
Datki w polewie czekoladowej – dojrzałe datki polane ciemną czekoladą i posypane kawałkami orzechów lub ziaren kakao
- Przepisy na lody.
Zwykłe lody w większości wypadków to czysty cukier. Warto więc poznać kilka przepisów na lody, które będą jednocześnie zdrowe i pożywne. Lody na bazie mleka kokosowego, jogurtu greckiego lub serka mascarpone to doskonałe alternatywy dla popularnych smaków. Można do nich dodać sezonowe owoce jak truskawki, maliny lub jagody.
- Przepisy na desery owocowe.
Owoce to najlepsza alternatywa dla wypieków i innych słodkości. Owocowe desery są pożywne, niskokaloryczne i pełne witamin i minerałów. Do przygotowania owocowych deserów można wykorzystać sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, arbuz, mango, kiwi, ananas czy papaja. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na przepyszne desery owocowe:
-
Arbuz z lodami – na kawałki pokrajany arbuz, polany słodkim syropem i podawany z lodami waniliowymi.
-
Owoce w szkockiej whisky – różne owoce marynowane w szkockiej whisky z dodatkiem miodu i cynamonu.
-
Tarta z malinami – niskokaloryczna tarta z mąki kokosowej i malin.
- Przepisy na ciasta bez cukru.
Chemia, która skrywa się w cukrze białym, powoduje uzależnienie, otyłość i poważne choroby. Warto więc poznać przepisy na ciasta, które nie zawierają cukru rafinowanego. Do zastąpienia cukru można wykorzystać m.in. miód, syrop klonowy, erytrytol czy stewię. Poniżej kilka propozycji na zdrowe i pożywne ciasta bez cukru:
-
Ciasto marchewkowe – ciasto z mąki kokosowej, puree z marchwi, migdałów, orzechów i daktyli polane gorzką czekoladą.
-
Sernik bez cukru – alternatywa dla klasycznego sernika na kruchym spodzie.
-
Tarta z owocami – tarta na bazie mąki kokosowej, polana galaretką z dowolnych owoców sezonowych.
Oprócz powyższych przepisów można dodać jeszcze wspaniałe przekąski i przysmaki, takie jak owsiane batoniki, ciasteczka owsiane z kokosem, czy pudding z nasion chia. Zdrowe desery to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków i słodyczy. Warto zacząć eksperymentować w kuchni i cieszyć się pożywnymi oraz smacznymi przekąskami.